RĂSPUNSURI LA CELE MAI UZUALE ÎNTREBĂRI, ÎN TIMP CE CORONAVIRUS - COVID 19 ne ridică numeroase provocări

În timp ce pandemia coronavirusului continuă să se răspândească, ceea ce determină amânarea și anularea curselor de ciclism - și multe alte evenimente mari - este posibil să vă întrebați ce ar trebui să faceți pentru propria sănătate personală și cum v-ar putea afecta această situaţie antrenamentul sau pedalatul utilitar.

Îl vom cita pe David Nieman, Dr.PH. profesor de sănătate la Universitatea de Stat din Appalachian și director al Laboratorului de performanță umană din campusul de cercetare din Carolina de Nord, și Brian Labus, doctorat, MPH, profesor asistent la Școala de Sănătate Publică la Universitatea din Nevada Las Vegas, pentru a ajuta la răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ale bicicliștilor.

 

ESTE SIGUR SĂ PEDALEZI PE AFARĂ?
Da - de fapt, este mai sigur să fii afară decât în interior atunci când vine vorba de transmiterea bolilor. Atunci când oamenii se adună împreună și cineva strănută sau tușește, picăturile ajung pe obiecte pe care oamenii le ating și apoi oamenii îşi ating propria lor față, explică Nieman. Cel mai bun plan de pedalat în acest moment este să ieșiți la plimbare solo sau cu familia și să vă bucurați în aer liber, la pădure sau pe câmp.

În plus, s-ar putea să le fie frică oamenilor să meargă afară pe vreme mai rece, de frica bolilor, dar acest lucru nu este adevărat; "Nu există date care să vă dovedească vreo îmbolnăvire de la vreun agent patogen respirator atunci când mergeți pe vreme rece, în aer curat", spune Nieman.

Asigurarea unui interval de 30 până la 60 de minute de pedalare moderată sau susţinută vă poate ajuta sistemul imunitar să mențină virușii sub control. Asigurați-vă că știți ce se întâmplă în zona dvs. și dacă există restricții sau auto-carantine obligatorii. Și, dacă sunteți bolnav sau riscați să răspândiți virusul, nu ieșiți!!!

 

CÂT TIMP POATE TRĂI COVID-19 PE ÎMBRĂCĂMINTE?
"Experții nu știu încă să definească exact riscul transmiterii virusului de pe suprafețe precum îmbrăcămintea", spune Treakle. Dar Organizația Mondială a Sănătății raportează că coronavirusurile pot rămâne pe suprafețe timp de câteva ore până la câteva zile. Dacă hainele vă sunt atinse de strănut sau de scuipat, evitați să atingeți zona și schimbați hainele cât mai curând posibil, spălându-vă mâinile după aceea. Pentru a dezinfecta hainele, spălați-le în apă fierbinte și folosiți setarea de maximă temperatură a uscătorului. Se recomandă purtarea unei măşti filtrante sau cagule, care şi ele trebuie dezinfectate frecvent. NU toți avem acces la măști medicale, dar purtăm eșarfe și bandane din bumbac sau material sintetic.

 

AR TREBUI SĂ EVIT SĂ ATING LUCRURILE AFARĂ?
"Ultimele date cu noul coronavirus spun că nu durează foarte mult pe obiecte din afară din cauza expunerii la lumina soarelui (lumina UV). În general, obiectele din afară pot să aibă o mică cantitate de viruşi pe suprafețele lor", a explicat Nieman.  Mai mult decât atât,  sigur va exista o problemă dacă cineva tușește în mâna lui ... aşa că evitaţi să daţi mâna cu altcineva, chiar dacă este un biciclist din propriul grup! Cel mai bine este să purtaţi mănuşile de ciclism chiar şi când număraţi banii dacă vă opriţi să luaţi un suc, sau un snack în timpul plimbării, sau când preluaţi de la un coleg de tură o pompă sau o cheie.

 

E MAI SIGUR SĂ MERG LA SALĂ ŞI SĂ PEDALEZ INDOOR?

NU. Oricum, toate sălile se vor închide în această perioadă deoarece nu încurajează nimeni  grupuri mari de oameni care să pedaleze şi să transpire nas în nas...

SISTEMUL IMUNITAR ESTE MAI SLAB DUPĂ O TURĂ SAU DUPĂ UN ANTRENAMENT ÎN FORŢĂ?

"Pe măsură ce îți epuizezi rezervele de glicogen, sistemul tău imunitar nu funcționează la fel de bine ca în mod normal. Asta înseamnă că în orele care urmează unei ture extrem de obositoare sau o cursă grea, dacă ai fost expus în contact cu cineva care s-a îmbolnăvit de gripă sau coronavirus, capacitatea corpului de apărare este destul de scăzută", spune Neiman.

 

Aşa că pedalează cu toată încrederea, dar în ritm normal... NU forţat, şi după ce termini tura nu da buzna într-un grup de oameni :)

Care e treaba cu coronavirusul? Ai aici detalii.

Mai multe detalii aici despre pedalat şi/sau alergat:
https://www.bicycling.com/news/a31469228/cycling-during-coronavirus/

https://www.runnersworld.com/news/a31439358/running-during-coronavirus/

#totulpentrutine #deprin2008