TIPURI DE PIELE PENTRU ÎNCĂLȚĂMINTE: episodul 2

"Trebuie să mă duc să îmi caut ceva ghete mai de munte, mai rezistente ... nu foarte grele... dar să fie din piele!"

De câte ori nu te-ai regăsit în astfel de situație? Cât de multe știi despre pielea din care sunt confecționațe diferitele modele de încălțăminte outdoor?

bocanci Scarpa de munte din piele suede si talpa vibram


În episodul de azi: pielea SUEDE

Suede este un tip de piele cu un finisaj pufos, utilizat în mod obișnuit pentru jachete, pantofi, veste, portmonee, mobilier și alte articole. Termenul provine de la expresia franceză "gants de Suède", care înseamnă literalmente "mănuși din Suedia".

Pielea Suede este pielea prelucrată din partea interioară a pielii primare (în cazul bocancilor, cea de vită). Spre deosebire de pielea Nubuk, este o piele mult mai subţire, mai fină, mai delicată prin însăși natura ei, dar şi mai puţin durabilă decât celelalte piei. De aceea se foloseşte la căptuşelile interioare ale bocancilor tradiţionali sau tehnici şi mai puţin la exterior.

CEL MAI GROS MATERIAL SUEDE este de fapt realizat din piele nefinisată, care are stratul exterior îndepărtat prin abraziune în faza de vopsire și  după. Prețul acestui tip de piele de căprioară este mai mare și grosimea este de obicei la cerere, în jur de 2mm.

CEL MAI SUBȚIRE MATERIAL SUEDE este realizat prin eliminarea prin feliere longitudinală a stratului de piele de la suprafață, care uneori are o formă neregulată și o durabilitate uneori mai mică, cu o grosime de aproximativ 1mm. Sau altfel spus, este al doilea strat de piele păstrat după tăierea celui superior.

Când vedeţi un bocanc alpin făcut din piele Suede la exterior, să ştiţi că este un compromis între calitate-preţ, nu va avea viaţă extrem de lungă (așa cum mulți speră, chiar dacă plătesc un preț mediu ...) şi de aceea trebuie tratat ca atare. În schimb, pielea Suede se foloseşte din plin şi cu succes la bocancii de drumeţie (două sezoane sau trekking) şi la cei „mid” (sub gleznă). Nu este o piele foarte impermeabilă, de aceea aceşti bocanci uşori au încorporată în căptuşeala interioară o membrană de impermeabilizare, de tipul Gore-tex, Sympatex, Out-dry etc. La o utilizare intensă, nu depăşesc în timp 5 ani, având o piele fragilă. 

Spre exemplu la Veloteca vei găsi modele SCARPA de bocanci si ghete din material SUEDE cu grosime de 1.8mm cum ar fi: KAILASH, în timp ce modelul Terra GTX este fabricat din piele neargăsită de 2mm grosime.