SCURT GHID PRACTIC PENTRU ACHIZIŢIONAREA DE ÎNCĂLŢĂMINTE TIP ‘OUTDOOR’ ÎN FUNCŢIE DE ACTIVITĂŢILE  PE CARE LE VEI DESFĂŞURA:
TIP TRASEE, CONDIŢII DE UTILIZARE, ANOTIMPURI ETC

 

SĂ IDENTIFICĂM ÎMPREUNĂ CUM TREBUIE SĂ ALEGEM CORECT ÎNCĂLŢĂMINTEA POTRIVITĂ.

 

1. CATEGORIA "APPROACH & AROUND THE CAMP" (de apropiere a traseului de căţărare sau  pentru 'tabăra de bază')

a) Sandalele sport.  
Sandalele sunt excelente pe drumuri forestiere, pe trasee ce impun contact direct cu apa în timpul verii (chei, canioane) şi în special în preajma cortului la începutul / sfârşitul unui traseu. NU îţi recomandăm să iei în calcul doar sandalele ca fiind singura pereche de încălţăminte purtată pe munte, oricat de tentante ar fi într-o zi călduroasă de vară. Este preferabil să fie mai uşoare.

b) Pantofii sport ‘approach’ (de apropiere a traseului de căţărare sau  pentru 'tabăra de bază').  
Sunt recomandaţi pentru drumeţii cu dificultate lejeră. Pot fi utilizaţi pentru a ajunge în apropierea locului de campare, pe potecile de acces în traseele de căţărare pe stâncă, pe trasee uşoare prin pădure, orice fel de activităţi outdoor, ieşiri in aer liber, plimbări etc.

c) Pantofi sport de 'trail running'. 
Au o construcţie mai robustă, fiind în acelaşi timp foarte uşori, sub gleznă, foarte bine aerisiţi şi cu o talpă cu aderenţă sporită.  Aceşti pantofi sport sunt îndeajuns de rezistenţi încât să facă faţă traseelor montane accidentate, dar se folosesc în cazul unui bagaj minim, pentru că o greutate mică nu solicită gleznele prea mult, sau pentru ‘aproach’ (drum forestier, potecă uşor accesibilă). Cei care practică trail-running pleacă la drum cu un minim de apă şi hrană, pentru că trail-running-ul este un sport contra cronometru, de viteză.

2. CATEGORIA TREKKING (pentru trasee marcate, poteci uşoare):

a) Bocanci uşori de 1 sezon (vară). Sunt în general mai scurţi decât bocancii obişnuiti, sunt foarte uşori, trebuie să fie aerisiţi şi comozi. Aceştia sunt folosiţi în ture scurte de 2-3 zile, cu greutate mică în spate şi dificultate usoara spre medie. Talpa foarte flexibilă nu este foarte indicată pentru teren foarte accidentat, deci sunt ideali pentru trasee marcate fără prea multe obstacole dificile. Materialul exterior este din material textil (cordura), piele (nubuck, suede). În general modelele sunt căptuşite cu membrană impermeabilă (Gore-tex) pentru a ţine piciorul uscat în condiţii de ploaie de vară sau iarbă umedă.

b) Bocanci de trekking de 3 sezoane. Sunt nişte bocanci cu o construcţie mai solidă, talpă mai rigidă, unii dintre ei au bombeul super întărit. Sunt confecţionaţi din piele normală, nubuk sau alte tipuri de piele. Numărul de aerisiri este mai mic pentru a nu permite intrarea apei. Datorită tălpii solide şi prinderea deasupra gleznei aceştia sunt recomandaţi în ture mai lungi, cu rucsac greu, pentru a nu solicita glezna si tendoanele aferente. De asemenea, sunt buni în condiţii de iarnă pe trasee scurte şi uşoare prin zapadă afânată şi pantă cu înclinaţie mică.

 exemple incaltaminte outdoor

3. CATEGORIA LIFESTYLE / URBAN (pentru deplasări urbane sau peri-urbane de durată, drumuri lungi, pe zone plate sau fals-plate):

Sunt atât pantofi, semi-ghete sau ghete cu talpa ceva mai netedă şi mai suplă. Atât din diferite tipuri de piele sau textile. Cu design ceva mai 'fashion'.

ghid practic tipuri bocanci si ghete

Sperăm să vă fie utile aceste descrieri, ele nefiind însă general valabile. Mulţi oameni poartă bocanci şi în oraş, dar când este vorba cu adevărat de ture montane sau măcar în natură pe drumuri şi poteci mai accidentate, nu strică să fim pregătiţi cu informaţii pertinente oferite de producători.
La Veloteca găseşti destule modele specifice, tot ce trebuie să faci este să vii să probezi în showroom-ul nostru din Şos. Iancului 94.

#totulpentrutine #deprin2008