Protecția împotriva averselor în timp ce mergi este esențială. Condiţia importantă pentru confort în timp ce călătoreşti în orice condiții meteorologice este îmbrăcămintea călduroasă şi impermeabilă care respiră. Jachete și pantaloni cu țesături impermeabile sunt primul pas pentru a rămâne uscat, astfel încât să te poți concentra pe distracția de weekend, indiferent de vremea de afară. Există multe tipuri diferite de țesături și materiale rezistente la apă pe care companiile le folosesc pentru a confecționa echipamente, tu ai doar răbdare să citeşti și noi te vom ajuta să înțelegi tot ceea ce trebuie să știi pentru a alege jacheta sau pantalonii potriviți pentru tura următoare.
1. IMPERMEABILITATEA / RESPIRABILITATEA
Gradele de IMPERMEABILITATE sunt măsurate în mod normal în milimetri. Numărul este generat în timpul testării atunci când un tub cu secţiune pătrată de 1” x 1” este plasat peste țesătură și umplut progresiv cu apă. Odată ce materialul începe să permită apei să treacă, înălțimea din coloană este măsurată și utilizată pentru a calcula cât de impermeabilă este. Deci, dacă numărul ar fi de 5K / 5.000mm, atunci ar însemna că apa va avea până la 5 metri înălțime înainte de a începe să se scurgă prin material!
Reține că unii producători raportează grade de impermeabilitate în PSI (livre pe un inch pătrat) mai degrabă decât în milimetri, ceea ce înseamnă o rată de conversie de 704 mm = 1 PSI.
Grade de impermeabilitate (mm) |
Rezistenţa la apă oferită |
Condiţii atmosferice |
Fără rezistenţă până la rezistenţă la umezeală |
Ploaie fină, ninsoare uscată, fără presiune |
|
Rezistenţă la ploaie şi la apă cu presiune uşoară |
Ploaie uşoară, ninsoare medie, presiune uşoară |
|
Rezistenţă la ploaie şi la apă cu presiune medie |
Ploaie moderată, ninsoare medie, presiune uşoară |
|
Rezistenţă la ploaie şi la apă cu presiune mare |
Ploaie abundentă, ninsoare udă, presiune medie. Think PNW. |
|
Rezistenţă la ploaie şi la apă cu presiune foarte mare |
Ploaie abundentă, ninsoare udă, presiune mare |
Îmbrăcămintea și echipamentele cu un nivel mai scăzut de rezistență la apă sunt mai căutate pentru vreme potrivită, activități cu umiditate scăzută.
Îmbrăcămintea și echipamentele cu un nivel mai mare de rezistență la apă sunt ideale pentru persoanele care au nevoie de îmbrăcăminte care vor face performanță atunci când vremea se înrăutăţeşte. Persoanele care poartă adesea rucsac pot dori, de asemenea, să ia în considerare îmbrăcămintea cu un nivel mai mare de rezistență la apă, deoarece bretelele pun presiune pe piept, umeri şi şale și pot forța umiditatea prin ţesăturile care au un nivel mai scăzut de rezistență la apă. O zi intensă de activitate intensă în condiții umede, cu presiunea adăugată de vânt, poate pune la încercare chiar și cele mai bine cotate materiale impermeabile.
Îţi recomandăm un grad de impermeabilitate de 5.000 mm sau 5K pentru jachete de bike, ski / snowboard și pantaloni de zăpadă. Dacă parcurgi trasee cu precădere în condiții reci și uscate și faci pauze regulate de odihnă, acest nivel de protecție ar putea fi bun, dar orice este mai puțin îţi asigură o “șansă” reală de a te uda și răbda frig în timpul unei furtuni. Îmbrăcămintea cu grad de impermeabilitate între 5.000 mm (5K) și 10.000 mm (10K) este o alegere bună pentru aventurierii care își petrec zile lungi în exterior datorită alergatului, pedalatului, călăritului, schiatului sau snowboarding-ului în orice condiții meteorologice.
Îmbrăcămintea cu grad de impermeabilitate între 10.000 mm (10K) şi 20.000 mm (20K) sunt recomandate în special pentru zonele cu climă mai umedă, temperatură scăzută şi risc mare de furtuni. Dacă îți petreci un procent bun din timp în ‘backcountry’ sau drumeții în locații îndepărtate, respirabilitatea devine la fel de importantă ca impermeabilizarea – caută haine de exterior cu impermeabilizare și respirabilitate în gama 20.000 plus. După cum te aștepți, evaluările mai mari din ambele categorii vor însemna, de obicei, prețuri mai mari. Sunt bani bine cheltuiți.
RESPIRABILITATEA este o proprietate a ţesăturilor materialelor ce asigură transferul transpirației corpului uman sub forma vaporilor de apă, dinspre corp către suprafața exterioară a unui material purtat. Un nivel ridicat de respirabilitate al jachetelor şi pantalonilor din “materiale tehnice” se poate obține folosind lenjerie de corp funcțională (tot cu proprietăţi de respirabilitate mare), în combinație cu membrane impermeabile. Acestea sunt concepute special pentru sporturile caracterizate de efort intens. În vreme ce MOLECULELE DE APĂ nu penetrează materialul dinspre exterior, VAPORII DE APĂ pot traversa membrana dinspre interior către suprafață. Valorile de respirabilitate sunt indicate ca MVP (g/m2/24h), iar rezistența materialului este reprezentată sub forma RET (m2.Pa/W). Cea mai întâlnită formulă de calcul măsoară câte grame de apă pot traversa un metru pătrat de ţesătură timp de 24 de ore. Valorile prezentate de producători sunt considerate orientative.
Avem exemple de respirabilitate de până la 20.000 g/mp/24h, dar pe care le găsim la echipamente realizate din materiale subţiri, care au rol de strat de protecţie exterioară şi care se poartă peste alte echipamente cu rol de strat intermediar.
În cazul pieselor de îmbrăcăminte mai groase, realizate din materiale tip ‘softshell’ călduros, în 3 straturi, nivelul de respirabilitate variază între 5000 – 10.000 g/mp/24h... ele fiind compuse din: un strat exterior rezistent la apă din poliester, o membrană intermediară şi un strat interior pufos (fleece) cu efect suplimentar de protecţie termică şi la vânt, pentru confortul tău
2. REZISTENŢA LA UZURĂ MECANICĂ (sfâşiere, zgâriere...)
Majoritatea echipamentelor sport pentru agrement sau performanţă au în componenţa lor Cordura® - o marcă de materie primă sinonimă cu rezistența și durabilitatea în lumea materialelor textile. Aceasta este realizată din fibre de nailon, extrem de rezistente la abraziune și la rupere. Aceste proprietăți se obțin prin modelarea la cald a fibrelor de nailon. Cordura® se folosește ca material pentru stratul superior, amplasat pe părțile mai solicitate ale îmbrăcămintei, cum ar fi în zona genunchilor, a umerilor și a șezuturilor.
3. ELASTICITATEA
Materialul elastic este o țesătură sintetică care se întinde. Pentru echipamente sportive se utilizează ţesături ‚2-direcţii’ şi ‚4-direcţii’. Ţesăturile care se întind pe două sensuri se pot întinde pe o direcție, de obicei de la tiv până la tiv (dar pot fi şi pe alte direcții, în funcție de tricot). Ţesăturile care se întind pe patru direcţii, cum ar fi spandexul, se întind pe ambele direcții, transversal și longitudinal. Ele se fabrică din fibre elastice cum ar fi lycra, elastan sau spandex (nume diferite ale aceleiaşi fibre sintetice realizate din cauciuc sintetic).
Echipa Veloteca îţi mulţumeşte pentru interesul acordat recomandărilor noastre!
Noi suntem un magazin online specializat pe biciclete şi trotinete, dar care îţi poate oferi şi câteva selecţii de echipament pentru ski, snowboard, alergare, înot, triatlon şi drumeţie outdoor.
Noul nostru magazin de prezentare (showroom) este în Bucureşti - sector 2, Şos. Iancului 94.
Scopul nostru este să îţi asigurăm recomandări competente generale şi particulare despre accesoriile şi echipamentele de care ai nevoie.
#totulpentrutine #deprin2008