Materialele impermeabile, fie in mod natural, fie in urma unui tratament tehnic, sunt  rezistente la penetrarea apei si umezire. Cât de important este pentru tine să ştii că poţi pleca la drum prin ploaie sau ninsoare, fără să te uzi până la piele?
Pe scurt “waterproof” inseamna fara apa care patrunde inauntru.

Majoritatea producătorilor de echipament outdoor se bazeaza pe tehnologii secrete ce ofera mai mult confort si elemente tehnice. Jachetele si pantalonii se impart in mai multe categorii si pluseaza la cateva caracteristici: izolatie termica, impermeabilitate si respirabilitate. Este foarte important ca jacheta sa indeplineasca aceleasi caracterisitici de izolatie cu pantalonii. 

Impermeabilitatea este masurata prin cantitatea de apa (in mm) ce poate fi sustinuta de catre material pana aceasta se infiltreaza.

echipament outdoor drumetie


Anumite materiale impermeabile contin si o membrana laminata intre straturile materialului care nu permite apei sa intre, dar permite eliminarea umezelii (transpiratiei sub forma de vapori) din interior.
Materialele textile de tip ‘waterproof’ si respirabile ajuta la reglarea si sau eliminarea surplusului de caldura si umezeala acumulate in urma efortului (de la transpiratie).

Respirabilitatea sau rata transmisiei vaporilor de umiditate se masoara in grame de apa, pe metru patrat de material, intr-un timp de 24 de ore (g/m2/24h).

  • Pentru ca un material sa fie considerat  impermeabil (waterproof) DE CALITATE INFERIOARA trebuie sa reziste la cel putin 1.000 mm de apa.
  • Un material cu impremeabilitate si respirabilitate DE CALITATE MEDIE are o rezistenta la apa (W/P) de 3.000 mm si 3.000 g/m2/zi.
  • Materialele DE CALITATE SUPERIOARA, cu un grad mare de impermeabilitate si respirabilitate sustin pana la 20.000 mm coloana de apa si au o respirabilitate de 20.000 g/m2/24h.

Desigur conteaza foarte mult: conditiile si diferentele de temperatura, umiditatea intre interior si exterior.

echipament sport munte

Alte tipuri de materiale, rezistente la apa  sau materiale hidrofuge  – “water resistant” sunt adesea etichetate sub numele de “water repellent”. Ele sunt acoperite la suprafata exterioara cu un strat numit DWR (Durable Water Repellent) printr-o metoda chimica care le face rezistente la apa o perioada limitata de timp, dar nu impiedica la nesfarsit patrunderea apei! Materialele de acest tip pastreaza picaturile de apa la suprafata pana la o anumita cantitate de precipitatii sau pana cand stratul de acoperire dispare.

Multe dintre materialele impermeabile (‘waterproof’) si respirabile care au in componenta membrane laminate intre straturi, sunt tratate chimic si ele la suprafata exterioara cu DWR (Durable Water Repellent) pentru a preveni supra-saturarea partii exterioare cu apa. Acest strat de DWR se diminueaza in timp si de aceea este recomandata reinnoirea lui, fie prin spalare cu detergenti speciali, fie cu spray-uri de impregnare.

Găseşti şi aici detalii despre TIPURILE DE ECHIPAMENTE!

 
Nivel de impermeabilitate pentru materiale textile >> Waterproof (W/P, WP):

Interval (mm)

la ce poate rezista? 

Conditii meteo

0-1000

nici o rezistenta

conditii uscate

1.000-5.000

rezistenta medie la ploaie si rezistenta la zapada

ploi usoare si ninsoare usoara / burnita

5.000-10.000

rezistenta medie la ploaie la presiune medie

ploi si ninsori moderate

10.000-20.000

rezistenta mare la ploaie si impermeabilitate la presiune joasa sau mare 

ploi si ninsori accentuate

20.000+

rezistenta foarte mare la ploaie si impermeabilitate la presiune foarte mare

ploi si ninsori puternice / furtuni

 

AŞADAR ESTE BINE SĂ ALEGI CHIBZUIT tipurile de echipamente in functie de nevoile pe care le ai. 

>> VELOTECA iti recomanda achizitionarea de echipamente cu membrane ‘Waterproof’ de maxim 10.000 mm, daca preferi sa te bucuri de produsele achizitionate in conditii de utilizare de AGREMENT, cu timp scurt de petrecere in aer liber, in conditii de precipitatii minore sau medii, implicand un efort fizic minim spre mediu. Astfel nu trebuie sa cheltui prea mult pe membrane si tehnologii pe care de fapt nu le utilizezi la capacitatile pentru care au fost proiectate! 

>> VELOTECA iti recomanda achizitionarea de echipamente cu membrane ‘Waterproof’ cu grad de impermeabilitate si respirabilitate medie spre mare (intre 10.000 si 20.000), daca ai de gand sa valorifici imbracamintea in conditii de utilizare de AVENTURA si PERFORMANTA, cu timp mediu si lung de petrecere in aer liber, in conditii de precipitatii medii sau majore, implicand un efort fizic mediu spre mare. Astfel si bugetul alocat va trebui sa respecte performantele materialelor si tehnologiilor cu care au fost realizate!

echipament de iarna impremeabil si respirabil

Echipa VELOTECA îţi mulţumeşte pentru interesul acordat recomandărilor noastre!

Noi suntem un magazin online specializat pe biciclete şi trotinete, dar care îţi poate oferi şi câteva selecţii de echipament pentru ski, snowboard, alergare, înot, triatlon şi drumeţie outdoor.
Noul nostru magazin de prezentare (showroom) este în Bucureşti - sector 2, Şos. Iancului 94.
Scopul nostru este să îţi asigurăm recomandări competente generale şi particulare despre accesoriile şi echipamentele de care ai nevoie.  

#totulpentrutine #deprin2008