Pantalonii de ciclism: largi sau mulaţi?

Pantalonii scurți sau lungi de ciclism s-ar putea să nu fie prea polivalenți (nu am face cumpărături în ei, între noi fie vorba), dar îţi păstrează confortul în plimbările lungi cu bicicleta.

Iată câteva informații de bază care te ajută să alegi pantaloni scurți care se potrivesc nevoilor tale:

CICLISMUL MONTAN ŞI CICLISMUL RUTIER

Deși împărtășesc similitudini (căptușeală din burete special în zona şezutei pentru diminuarea presiunii şeii, libertatea de mișcare asigurată prin elasticitate), pantalonii de ciclism montan și pantalonii de ciclism rutier au un design foarte diferit.

Pantaloni de ciclism rutier sunt elastici și se mulează pe anatomia picioarelor şi şezutei. Deoarece nu există cute în surplus de material, aceştia sunt foarte aerodinamici și nu te vor încetini.

În timp ce proprietăţile unor pantaloni elastici şi mulaţi oferă un confort excelent, unele persoane se simt inconfortabil în pantaloni scurți care îţi scot exagerat formele în evidenţă sau care se pot rupe foarte repede dacă se freacă de pietre, buturugi sau crengi.

Pantalonii scurți de ciclism montan, numiți și pantaloni scurți de aventură, sunt largi şi rezistenți la frecare la exterior. Arată ca nişte pantaloni scurți pe care i-ai putea purta oriunde. Cu toate acestea, aceştia includ, deasemenea, pantaloni scurți de corp încorporați, care se mulează și sunt captuşiţi.

pantaloni  baggy de ciclism de MTB

SALOPETE vs. PANTALONI SCURŢI

Bicicliștii rutieri au de ales între pantaloni lungi cu bretele, pantaloni scurți cu bretele, sau pantaloni scurți standard pentru ciclism rutier. La cei cu bretele, tip salopetă, talia se ridică mai sus peste şolduri și spate, includ bretele. Ca și pantalonii scurți standard, ei iau forma corpului, sunt confecționaţi dintr-un material întins elastic și includ o garnitură de burete în zona fundului.

Cel mai mare avantaj al salopetelor este că nu se ridică la talie în timp ce te apleci. NU rămâi cu mijlocul gol. Cei care încearcă salopetele se îndrăgostesc de obicei de confortul termic al acestora, dar şi de siguranţa purtării. Datorită acestor detalii constructive şi al beneficiilor reale, sunt mai scumpi decât pantaloni scurți.

Pantaloni de bicicletă tip salopetă cu bretele pot fi, deasemenea, mai greu de potrivit fără probă, deoarece înălțimea şi talia ta joacă un rol important în ceea ce privește potrivirea perfectă pe corp.

BAZONUL

Bazonul este o căptușeală dintr-un burete special, în zona şezutei, care este cea mai importantă caracteristică a pantalonilor de ciclism. Face uneori diferența între o tură lungă confortabilă și una dureroasă. Căptușeala în zona croșetelor este, de obicei, construită fie din lână/imitaţie de blană, fie din burete sintetic.

materialele bazonului pantalonilor de ciclism

ETANŞEITATEA

Unii pantaloni de ciclism sunt mulaţi şi lucioşi pentru a oferi cea mai aerodinamică ținută posibilă. Acesta este stilul preferat al cicliștilor și alergătorilor profesioniști, deoarece oferă o viteză suplimentară. Dar dacă mergeți cu bicicleta într-un loc în care veți sări și vă aventuraţi să faceți drumeții, puteți lua în considerare pantalonii scurți tip 'baggy' largi, de aventură. Au şi buzunare, astfel încât să poți avea obiectele personale la îndemână fără rucsac.

ŢESĂTURA

Trebuie remarcat faptul că pantalonii de ciclism sunt concepuţi pentru a fi purtați fără lenjerie de corp. Țesătura elimină transpirația de pe corp pentru a te menține uscat și pentru a preveni înmulţirea bacteriilor. Această țesătură e de obicei realizată pentru a lăsa pielea să respire. Acest procedeu este cel mai eficient fără un material suplimentar între tine și pantaloni scurți. Caută pantaloni scurți pentru biciclete dintr-un material mulat precum Lycra sau Spandex; acest lucru îi împiedică să se ridice, să fâlfâie şi să se agaţe în timp ce eşti pe bicicletă. Reţine, atunci când porți lenjerie cu pantaloni scurți de ciclism, sfârșești să stai așezat pe cusăturile înghesuite de la lenjerie, ceea ce poate provoca amorțeală, ciupire și durere - tocmai lucrurile pe care bazonul încearcă să le elimine! În plus, îmbrăcămintea în plus împiedică funcționarea eficientă a aerisirii, ceea ce înseamnă că vei fi mai încins și mai transpirat!

materialele bazonului pantalonilor de ciclism

MĂRIMEA - POTRIVIREA

Pantalonii elastici de biciclete ar trebui să fie strâmţi atunci când îi îmbraci pentru prima oară, dar nu atât de strânşi încât să îţi întrerupă circulația. Asigură-te că sunt suficient de mulați pentru a rămâne pe poziţie în timp ce mergi cu bicicleta. Deasemenea, reține că pe măsură ce te mişti, se vor întinde ușor. Pantalonii de ciclism arată și se simt ciudat când stai în poziție verticală, deoarece sunt concepuţi pentru a se potrivi cel mai bine atunci când te afli în poziția aplecată de pedalare.  Cel mai bun mod de a cumpăra pantaloni de ciclism este să îi încerci / probezi mai întâi.  Chiar dacă ai mai cumpărat şi înainte, dimensiunea diferă de la o marcă la alta și s-ar putea să se fi modificat de-a lungul timpului.

LUNGIMEA

Nu este neapărat o opțiune bună atunci când vine vorba de lungimea ta 'inseam' (dintre picioare până jos) pentru alegerea pantalonilor de ciclism. Cel mai sigur este să vii la magazin şi să probezi.

#totulpentrutine #deprin2008