(English version)

Istoria Veloteca, cel mai mare magazin de biciclete din Bucuresti

prima sigla Veloteca ... de prin 2008

2008

Cum a aparut ideea magazinului de biciclete Veloteca

Anul 2008
a fost unul plin de evenimente notabile in viata economica, pe care cu siguranta istoria le va consemna. Romanii au simtit pe pielea lor efectele nocive ale globalizarii, de la declinul pietii imobiliare pana la criza finaciara globala. Aceiasi romani au descoperit ca masina mult visata devine din ce in ce mai greu accesibila si au intrat in confuzie.

Citeste mai jos ce au facut cativa promotori ai transportului alternativ al acelori ani, obsedati de starea natiunii, de protectia mediului si de aglomeratia urbana.
Cu un puternic spirit antreprenorial, George Culda (director marketing), Cristi Schneider (director general) si Alexandru Delcea (director tehnic si de vanzari) si-au transformat pasiunile si convingerile comune intr-o frumoasa afacere cu … biciclete.

primele biciclete pliabile la Veloteca / first folding bikes at Veloteca

“Am inceput ca un magazin online, primul din Romania dedicat bicicletelor pliabile si primul care a oferit marca de pliabile Brompton, biciclete fabricate in Anglia. Apoi au urmat bicicletele Dahon, cu o gamă extraordinar de largă. Pe o piata dedicata exclusiv MTB-urilor am inceput sa prezentam clientilor toate tipurile de biciclete, utile in diferite situatii si modalitati de deplasare. Ferm convinsi ca bicicleta trebuie intai utilizata zilnic in mediul urban, devenind abia apoi subiect de excursie, vacanta sau competitie, am dezvoltat foarte mult piata de biciclete pliabile.

Ne-am bazat acest efort pe o realitate neplacuta: in Romania nu mai existau rastele si parcari de biciclete, drept pentru care bicicletele normale nu prea puteau fi lasate in siguranta. Cele pliabile au marele avantaj ca pot fi luate la purtator”
, a declarat chiar de la bun inceput George Culda.

Primele rastele pentru biciclete vandute de Veloteca 

 primele rastele pentru biciclete vandute de Veloteca / first bike racks sold by Veloteca

“Tot din acest motiv am inceput inca din primul an sa comercializam si rastele, deoarece foarte multi oameni se plangeau de faptul ca nu au unde sa parcheze bicicleta in siguranta la destinatie. Initial am adus doar din import, din Germania si Italia”
- GC.

 

2009

Primul sediu al magazinului de biciclete din Bucuresti Veloteca 

a doua sigla Veloteca din 2009 / Veloteca's second logo from 2009

Sloganul nostru atunci era: "Dă valoare bicicletei tale!"

“Am deschis primul magazin fizic, pe strada Levantica, undeva lânga intersectia de la Baba Novac, oferind clientilor atat biciclete de oras, pliabile si pentru copii dar si MTB-uri. Dupa LeaderSkarpea si Rock Machine, marci disparute acum din peisajul romanesc, prima noastra marca de biciclete de munte a fost Corratec, marca pe care o comercializam si astazi cu succes. In acest an am reusit sa ne organizam pe departamente: vanzari retail si corporate, tehnic, marketing. “
isi aduce aminte Cristi Schneider.

Primul sediu al magazinului fizic Veloteca / First Veloteca bike shop location

A fost startul unui proiect comercial de mare anvergura, in conditiile in care piata romaneasca de biciclete era inca in faza embrionara, cu oportunitatile si carentele aferente.
Cu alte cuvinte, Veloteca a devenit unul dintre pionierii care au pus umarul la formarea deciziilor de cumparare si la practicile comerciale specifice, facand mereu un pas inainte iesind in intampinarea beneficiarilor. In acele timpuri stravechi, toti erau reticenti sau sceptici in ceea ce priveste oferta de biciclete de diferite marci, sau de diferite categorii, toate la un loc.
Dar exact aceasta strategie a facut ca Veloteca magazin de biciclete şi accesorii, sa se diferentieze puternic si sa se specializeze in toate domeniile.

biciclete pliabile Brompton / Brompton folding bikes

“Anul 2009 a fost anul in care am inceput sa acordam o importanta foarte mare identitatii si comunicarii marcii noastre, dornici fiind sa ne impunem pe piata ca o echipa moderna, complexa, capabila sa comunice fluent cu clientii.
Comunicarea cu cei care ne trec pragul magazinului este foarte importanta, deoarece ne-am propus sa oferim consultanta si recomandari obiective pentru alegerea bicicletelor sau accesoriilor” – GC.

Din acest an Veloteca a inceput sa acorde si consultanta marilor institutii si corporatii in vederea incurajarii angajatilor si clientilor lor sa utilizeze bicicleta. Petrom, Raiffeisen Bank, Ministerul Mediului si Ministerul Culturii fiind printre clientii speciali. Anul 2009 a fost dedicat categoriei city-bikes, bicicletele de oras, elegantei pe bicicleta.

 magazinul Veloteca din strada Levantica in 2009 / Veloteca bike shop from Levantica street in 2009


2010

Veloteca devine cel mai mare magazin de biciclete din Bucuresti

Noua identitate a fost lansată: 


și sloganul: "Veloteca. Din dragoste pentru biciclete"

Dupa o investitie consistenta a actionarilor, am mutat magazinul de biciclete la actuala adresa (Sos. Iancului 100, sect. 2, Bucuresti) oferind clientilor o gama larga de biciclete echipamente, piese si accesorii, expuse intr-un spatiu generos, de peste 300 mp. Veloteca devenea astfel cel mai mare magazin multi-marca de biciclete din Bucuresti la vremea respectivă. Am promovat foarte activ noi categorii de biciclete, precum bicicletele de trekking & cross, participând la foarte multe evenimente, expozitii si targuri.

biciclete cross si trekking in premiera pe piata romaneasca

Am extins gama de biciclete pliabile, introducand pe langa Dahon si Brompton, alte noi marci. In premiera pentru Romania, Veloteca a lansat pe piata bicicletele single-speed / fixed gear, care au inceput deja sa cucereasca fani foarte loiali.

gama larga de biciclete pliabile la Veloteca

Din 2010, Veloteca a devenit cel mai bun dealer Corratec si Dahon pe piata romaneasca. Situaţia se menţine şi în prezent, cele două mărci ne motivează foarte mult să le creştem numărul de clienţi fideli.
Avand si o curte mare "aerisită" in spatele magazinului, ne-am permis sa extindem activitatea de reparatii si intretinere, atragand in felul acesta si clineti interesati de servicii post-vanzare.


veloteca cel mai bun dealer Corratec

2010 a fost si anul in care am inceput productia locala de rastele, oferind preturi si termene de livrare mai mici decat pentru cele importate, caci in tara noatra acest gen de produse nu erau si nici nu sunt inca la mare pret.  Dar noi inca mai credem ca Romania are mare nevoie de asa ceva!

 

2011

Veloteca se transforma din magazin de biciclete, intr-un loc dedicat  biciclistilor

Anul acesta a fost anul consolidarii. Din acest moment, pe langa spatiile de expunere si vanzare de la parter si din curte, am deschis un nou spatiu la etaj, unde se vand echipamente si accesorii: pantofi, imbracaminte, ciorapi, ochelari, manusi, cagule, caciuli. Ba avem chiar si cabina de proba! Spatiul mare de expunere acum a transformat Veloteca din magazin de biciclete Bucuresti, in supermarket! Am amanajat o hala mare dedicata sectiunii outdoor si extrem: MTB, BMX, Dirt si Enduro. “ declara cu bucurie in suflet Alex Delcea.

Anul 2011 este anul in care s-a inceput foarte serios promovarea bicicletelor de sosea, cursierele. Tot la capitolul premiere anuntam si modelele 29-er, cu roti mari de 29” diametru. Tot anul 2011 este momentul cand Veloteca a devenit oficial Merida Test Center, oferind biciclete de top pentru ride-teste. Pe langa Merida, la cel mai mare magazin de biciclete din Bucuresti se pot testa si biciclete Corratec, Brompton, Dahon si Electra.

2011 este anul in care am semnat contracte de sponsorizare cu Ciprian Balanescu, Sorin Boriceanu si echipa NoMad Merida CST, sustinandu-le startul in carierele sportive de mare anvergura, la nivel national. Este anul in care am batut palma pentru un parteneriat pe termen lung cu organizatorii celui mai mare maraton MTB de la noi din tara, Prima Evadare.

Veloteca, recunoscuta pe plan national 
Finalul anului 2011 ne-a adus o mare bucurie: Veloteca a fost declarat  "cel mai bun dealer Merida al anului, din Romania", o distinctie care se alatura pozitiei de “cel mai bun dealer” si pentru Corratec si Dahon! Rezultatele excelente au avut si o mare sustinere publicitara, asigurandu-ne prezenta in toate revistele de ‘timp liber’: Sapte Seri, Time Out, Zile si Nopti, Bucharest When, Where, What.

 

2012

Anul dedicat cursierelor

Din 2012 am inceput colaborarea cu Turul Ciclist al Romaniei, organizand si o expozitie itineranta de biciclete in toate orasele-etapa ale TCR 2012. Tot pe parcursul Micii Bucle, Veloteca a sponsorizat si spectacolul de teatru ‘Coana Mita Biciclista pleaca in turneu”, un experiment artistic de mare anvergura pentru comunitatea ciclismului sportiv, foarte bine primit de autoritatile locale gazda.

După mai bine de doi ani de lobby, am reuşit alături de alţi câţiva “actori” serioşi de pe piaţa de biciclete, să înfiinţăm Asociaţia Producătorilor, Importatorilor şi Comercianţilor de Biciclete din România (AsPIC România). Ne va fi destul de greu să o perfecţionăm, dar considerăm că numai împreună vom putea dezvolta o piaţă sănătoasă şi bogată…
Am dezvoltat in continuare productia si comercializarea de rastele, de diferite forme si capacitati.

Si in anul 2012, Veloteca magazin de biciclete din Bucuresti a fost declarat  “Cel mai bun dealer BikeFun si Merida al anului” din aproximativ 30 de magazine din tara.

 

2013

Diversificarea portofoliului si promovarea marcii Veloteca 

An marcat de eforturi serioase de promovare a marcii Veloteca in tot ceea ce am facut: re-amenajare interioara, sponsorizarea sportivilor si a evenimentelor, campaniile publicitare.
In 2013, pe langa Corratec si Merida, am introdus in cel mai mare magazin de biciclete din Bucuresti alte doua noi marci foarte puternice de biciclete: Cannondale si Specialized, plus marca Northwave de echipament si incaltaminte. Portofoliul este acum mai mult decat generos pentru orice nevoie sau pretentie.

Anul acesta am avut parte de una dintre cele mai frumoase surprize din activitatea sportiva ciclista: Ciprian Balanescu a devenit campion national la duatlon si la triatlon, campion balcanic la duatlon si vice-campion balcanic la triatlon. In onoarea lui, am publicat o campanie grafica intitulata “Absolut Champion”.

 ciprian balanescu absolut champion

Am extins iar spatiul de prezentare si vanzare, amenajand curtea laterala:

Am deschis al doilea magazin Veloteca 2, in Bucuresti, pe bulevardul Ion Mihalache, la numarul 269. Aici vindem pentru inceput biciclete pliabile, de oras si de copii.
In acest an, am inceput publicitatea radio, motiv pentru care am fost selectati imediat ca Avanpost Radio Guerrilla, o postura in care ne-am simtit ca pestele in apa… Ii salutam pe toti ascultatorii de Radio Guerrilla, ca pe proprii nostri clienti!

Pentru al 3-lea an consecutiv, Veloteca a primit distinctiile de “Cel mai bun comerciant de Merida, BikeFun si Northwave din Romania”. Am reusit acestea prin consecventa si experienta in colaborarea cu furnizorii si clientii nostri. Le multumim tuturor!

 

2014

Doua magazine de biciclete de succes pentru o singura marca 

După experienţa anului trecut cu deschiderea unui nou magazin de capacitate mai mică, concluzia a fost clară: era nevoie de un magazin la fel de mare şi bine echipat! Astfel că luna ianuarie a anului 2014 ne-a găsit semnând actele pentru un nou magazin situat în centrul atenţiei, în inima cartierelor Floreasca & Dorobanţi, mai exact pe Str. George Călinescu 51.

Magazinul era amplasat, așa cum era de așteptat, într-o frumoasă vilă cu 2 etaje și o curte foarte spațioasă, care a fost amenajată atât pentru expoziție cu vânzare cât și pentru activitățile atelierului de intretinere și reparații. Veloteca ‘DOROBANȚI’ se adresa atât familiilor dinamice, dornice de vacanţe pline de efort şi aventură, dar şi sportivilor în căutarea bicicletei ideale pentru concurs şi antrenament. Selecţia mărcilor şi accesorilor noastre de biciclete a fost făcută pe baza criteriilor de calitate şi disponibilitate a stocurilor, pentru a ne servi clienţii cu promptitudine şi mereu cu alternative de performanţe sau de preţ.

Veloteca Dorobanti

Veloteca ‘DOROBANȚI’ a respectat de la bun început rețeta de succes a primului nostru magazin Veloteca ‘IANCULUI’ Veloteca IANCULUI, strategie care ne-a ajutat sa rezistam in fruntea topului ca cel mai bun dealer Merida, Northwave, BikeFun, Corratec si Dahon.


2015

Salonul Bicicletei, AsPIC si magazinul online veloteca.ro

Nu intotdeauna planul de acasa se potriveste cu cel din targ... sau mai exact, cu cel din piata. Piata Dorobanti. Sau piata imobiliara... Am fost dati peste cap de pretentiile exagerate ale unui proprietar, care ne-a facut sa dam un pas inapoi si la sfarsitul verii ne-am retras cu magazinul de biciclete din cartierul laudat, unde ne-am dus cu sacul... Asa ca am revenit cu tot echipajul Veloteca in Iancului si am decis sa extindem activitatea online. Ba mai mult, anul 2015 a insemnat si incheierea colaborarii cu campionul en-titre la triatlon, Ciprian Balanescu (din motive care nu tin de noi, asa ca ramanem prieteni si colaboram ne-oficial) si cu echipa NoMad Merida CST. La ora actuala, sustinem in continuare tanara echipa Blue Project si pe celebrul triatlonist Sorin Boriceanu, care ne-au adus vesti bune de pe frontul competitional.

Am extins gama de marci de biciclete: Bergamont, Adriatica, Superior. Nu stim daca toate vor fi pe termen lung, dar am fost nevoiti sa completam stocurile epuizate de Merida si Corratec :)

Istoria Veloteca, magazin de biciclete, se suprapune acum si cu istoria Asociatiei Producatorilor, Importatorilor si Comerciantilor de biciclete (AsPIC Romania), care a debutat in 2015 cu Salonul Bicicletei, eveniment care va marca de acum inainte aceasta industrie si pentru care noi punem umarul alaturi de alti cativa investitori strategici ai Romaniei.

Aceasta este acum reteta de succes a magazinului de biciclete din Bucuresti, Veloteca Iancului:

- showroom cu vanzare si consiliere pentru alegerea bicicletei potrivite, cu sase marci principale de MTB etalate pe tejghea: Merida, Cannondale, Cross, Corratec, Bergamont, Dahon plus multe alte marci de biciclete oras, de sosea, de copii, pliabile sau single speed;

- vanzarea multor categorii de biciclete in paralel: cross & trekking, pliabile, de copii, de oras, de dama, de munte, cursiere, semi-cursiere, dirt & street, full suspension;

- centru de testare a unor modele de biciclete.


201620172018
Este anul cel mai important pentru noi, acum la 10 ani de la înființarea firmei și lansării primului magazin online! Cei 10 ani de existență au fost încununați în acest an de mari schimbări în viața echipei VELOTECA: Trei mari schimbări în activitatea echipei noastre:
- schimbarea identității noastre și a poziționării pe piață: intrarea pe piața de echipamente multi-sport (outdoor, campare, drumeție, alergare, înot, trotinete etc), un nou concept de "smart business" cu sloganul 'Totul pentru tine... de prin 2008' și o nouă grafică pentru siglă și identitate!
- schimbarea site-ului magazinului online, care pe lângă noua identitate aduce acum versiunea Magento 2, mobile-friendly și o experiență a utilizatorului mult mai performantă atât în termeni de navigare cât și de useability.
- schimbarea sediului, mutând operațiunile noastre și show-room-ul în Str. Ritmului 18, sector 2... undeva mai aproape de centru și de zona Bucur Obor, cu o suprafata de aproape 1000 mp și cu multe locuri de parcare disponibile!

 

 Istoria Veloteca continuă.

Financiar, Veloteca a înregistrat creşteri de 20-30% în primii ei ani, şi de 10-20% anual în ultimii ani.
Cu un total de aproximativ 30 de marci de biciclete si numeroase mărci de accesorii si echipament, Veloteca - unul dintre cele mai respectate magazine de biciclete din Bucureşti - poate oferi multitudinii de clienti produsele potrivite si preferate.

Atelierul de intretinere si reparatii, va asteapta zilnic cu incepere de la orele pranzului, dar recomandam foarte serios sa luati in calcul programarea in avans. Curtea, terasa si sala de prezentari ne permit sa organizam intalniri periodice, expozitii, petreceri si orice alte forme de socializare reala, caci nu ne dorim sa traim doar pe Internet…

Acum echipa Veloteca inseamna 1 magazin cu 10 angajati, plus servicii permanente pentru care avem furnizori persoane juridice. Am renuntat la unele marci ne-performante si la relaţia cu unii importatori care incurajau concurenta neloiala, generand haos in politicile comerciale.
Cum spuneam, noi incurajam optiunea biciclistului de a-si alege bicicleta mult-dorită dintr-o gamă generoasa si intr-un cadru profesional de consultanta si mentenanta!

Va asteptam cu drag si de acum inainte!