20% reducere la Northwave, Bryton, Deuter ...
Call Center: 021 311.82.69
Harta Magazin Veloteca
Magazin Biciclete Bucuresti Magazin Veloteca Bucuresti
Info
Call Center:
  • 021 311.82.69
E-mail:
  • contact@veloteca.ro
Service:
  • 0720 606 300
  • * La service este necesară programare
Program:
  • Luni: închis
  • Marți-Vineri: 10-20
  • Pauză de masă: 14-15
  • Sâmbătă: 10-16
  • Duminică: închis
Adresa:
  • Strada Ritmului 18, Sector 2, București, Cod poștal: 021679

Istoria re-inventarii marcii franceze de biciclete, SUNN

Despre livrare/plata

Unstoppable. Veloteca lansează SUNN

 

O marcă  este nimic fără reputaţie:
experienţa şi istoria
 SUNN au crescut timp de peste 35 de ani.

 Thomas.Lapeyrie_biciclete_sunn_enduro_kern.LT_veloteca_gravity

 

   1982 : GENEZA. Aparitia MX- ului in Franta 
prima bicicleta BMX inventata de Max Commencal

Celebrul Max Commencal, cunoscut mai ales in lumea sportului extrem pe doua roti, crea la vremea respectiva compania MX FRANTA, o mică afacere în nume propriu, iar primul BMX poarta acest nume datorita inventivitatii si perseverentei lui Max!  Acest lucru va dura doar câteva luni. La scurt timp, apare noul nume de biciclete Sunn, un nume mai „international” Sun (soare) luat din limba engleză! Numele a devenit in anii ce au urmat o marca a excelenţei pe scena sporturilor outdoor cu pedale.

Sunn a marcat istoria MTB-ului francez şi mondial. Aventura începută undeva în Alpii Francezi, s-a format la poalele Pirineilor luând startul cu Max Commencal, un personaj surprinzător care a parcurs Paris-Dakar la ghidonul unui 125cm3! În ’82, în timp ce testa piaţa britanică ultra-ploioasă încercând să vândă minunatele sale BMX-uri marca „MX France”, şi-a dat seama ce noroc care că trăieşte într-o ţară de două ori mai însorită decât una normală. Iată cum i-a venit ideea noii sale mărci, Sunn! Sunn se scrie cu 2 'n', mai exact cu soare de două ori mai mult! Max a avut o viziune clară, care a dat energie întregului fenomen competiţional pe două roţi...

  

1984 : MX FRANTA deschide piaţa de biciclete BMX

bmx sunn

In 1984, SUNN lanseaza BMX Elite Mini. Sunn dezvoltă o concurență BMX, în primul rând pentru piața de biciclete pentru copii, la momentul respectiv neglijată.
BMX -urile au fost dezvoltate prima dată cu cadre din CRMO iar apoi Sunn va deveni pionier în producerea de cadre din aluminiu.

    Gama se lărgeşte :

biciclete sunn bmx

   Apar BMX Junior Evolution si modele L, LX, GLX. Copiii încep sa pedaleze sportiv, incepand sa exerseze tot felul de scheme, sa sara obstacole si sa se provoace la competitii.
 

   1985 : Bicicletele BMX se comporta excelent in competitii

biciclete sunn bmx pro

Apare gama de competitie BMX cu Sunn RIB Pro si Sunn Mini Pro. Ingineria si design-ul, combinate cu experienta de 'rider', incep sa defineasca solutia de succes in industrie. Marca Sunn a declansat fenomenul competitional in acest domeniu, aspect care din punctul de vedere al marketingului modern a dovedit cresterea spectaculoasa a pietei de profil. Nu mai conteaza daca ai doar un produs bun, daca nu faci si dovada cresterii si implicarii in comunitate!

 

   1987: MX devine disciplina de referinta

 Gamei de BMX se alatura Expert, Superclass Alu Pro și ZeroNine

 

   1988: Anul in care se naste MTB-ul SUNN

In SUA apar primele mountain bike-uri care au la baza biciclete de sosea cu cauciucuri subtiri si cramponate, imagine care nu corespunde cu ideile lui Max Commencal. Acesta incepe sa dezvolte MTB-uri care au la baza cadre de BMX marite. Datorita problemelor financiare, el are nevoie de investitii externe. Compania cu numele de MX FRANTA devine SUNN SA. Max Commencal pastreaza 35% din actiuni si ramane sa se ocupe de destinul marcii.

   Apogeul BMX-ului , aparitia bicicletei pentru toate tipurile de teren

primul MTB inventat de Max Commencal

Sunn a devenit campion mondial la BMX cu echipa Sunn Chipie. In ciclismul montan, producția primului Sunn Radical va incanta primii coboratori .

SUNN lansa atunci primul snowscoot BMX!

   1991 : Anul schimbarii

primul Mtb de referinta

Compania lanseaza modelul SUNN 5003R care a fost ales modelul anului de catre revista VELO VERT ( GREEN BIKE).

Gama SUNN 1003: inginerii lanseaza o gama de MTB-uri simple , cu o geometrie foarte bine gandita si cu tuburi din otel cu diametru redus.

Există obiecte de concepţie foarte simplă care rămân totuşi extrem de carismatice ... cum ar fi  tenişii Converse, sau un tricou Lacoste, sau MTB-ul Sunn 5003R!

Prin 1993 debuta Sunn-mania în Franţa şi de acolo în toată lumea. Un nume cu rezonanţă american, cu cadru cromat în cel mai pur stil BMX, stickere în stilul benzilor desenate (BD) desenate de Zoobab, o geometrie inspirată din Jo Murray... şi, iată, o bicicletă Sunn simplistă care merge peste tot şi e utilizabilă de către toată lumea! Fabricată în Sud-Estul Franţei, în patria rugby-ului, Sunn 5003R era aşezată pe baze fundamentale: cadru din oţel Tange „duble butted”, noul grup (pe atunci) Shimano Deore LX M560, cu manete 'rapidfire' şi deraior faţă cu indexare 'hyperdrive', accesorii ştampilate Sunn şi pneuri Hutchinson negre „On the Rocks” cu flancurile suple. O bicicletă polivalentă, dotată cu calităţi care o făceau aptă pentru primii paşi în competiţii fără a ajusta serios bugetul investit. Un best-seller enorm, Sunn 5003R corespundea oricăror ambiţii ale mountain-bikerilor începuturilor anilor ‘90!

 

  1993: Apare echipa de MTB SUNN 

anne caroline chausson bmx si mtb sunn

François GACHET vine ca antrenor al echipei Sunn. Anne-Caroline Chausson trece de la BMX la 'mountain biking'. In scurt timp echipa este incoronata Campioana mondiala la Junior Downhill.

1994 este anul in care si alti tineri BMX-eri trec la MTB. Din ei , ii putem enumera pe Florent Poussin, Cédric Gracia, Carmine Falco. Acestia aduc tehnica pe care o folosesc la BMX in disciplina MTB.

 

   1994 : Titlul mondial la Downhill masculin

François GACHET urca pe primul loc in clasamentul final al Cupei Mondiale, și a câștigat primul titlu in liga mondiala  pentru Franța. Inovatiile in domeniul tehnic ajuta enorm calitatile fizice si sportive ale concurentilor.

Francois Gachet Sunn MTB downhill biciclete

Anne Caroline Chausson extinde titlul mondial si la juniori , aceasta nefiind doborata pana in 1998 cand si-a incheiat cariera.

Gama de MTB este extinsa . Modelele se succed rapid

Sunn prezintă Tox, 5000, Vertix, Revolta și Maxe. Eric Barone se alatura echipei Sunn și devine campion mondial la Downhill Masters.

 

  

  1995: REVOLT 2 este aleasa bicleta anului. ERIC BARONE depaseste 200km/h pe bicicleta lui SUNN

Apare prima bicicleta SUNN cu suspensie integrala. Revolt 2 este votata bicicleta anului. Apar BMX-urile cu roti de 26”. Aparitia gamei de sosea.

 

1996: Eric BARONE este primul om care a ajuns la peste 200km / h cu un MTB SUNN. Acesta va depasi 210 km/h in 1997. In prezent, tot el detine recordul mondial pe zapada si pe pietris / lava, tot pe o bicicleta Sunn! Ultima realizare a fost incununata cu succes in 2015, la 54 de ani, cand a atins 223,3 km/h!

eric barone record viteza bicicleta sunn                                                                

  

SUNN: Campioana mondiala la Downhill

Echipa a Sunn va avea pana la 24 de rideri profesionisti din toate categoriile. Sunn este acum, de asemenea, vânduta în Statele Unite ale Americii. SUNN lanseaza RIVIERA, un setup pentru sosea.

SUNN este campioana mondiala la downhill.

  

  1997: Crearea echipei Sunn FREE RIDE

O echipa de freerideri este alcatuita din David LOMBARD si Mad Fred DANION

  

   1998: La revedere MAX

Max Commencal paraseste SUNN. Acesta porneste intr-o noua aventura construindu-si propria marca, dupa numele care l-a consacrat.

SUNN devine campioana mondiala pentru al doilea an consecutiv

Christophe DUPOUEY devine campion mondial la disciplina XC ( cross-country),  iar Miguel MARTINEZ la aceeasi disciplina, categoria tinere sperante.

 Dupuoey campion mondial XC biciclete sunn

   Al treilea titlu la Downhill

Aparitia bicicletei Palomino model 99. Bicicleta este campioana mondila la Downhill 3 ani consecutiv.

  

   1999 :Gama completa

Gama SUNN ajunge la peste 40 de modele . Aceasta include modele de toate tipurile : Racing, Road, BMX, MTB si Plaja .

In 2003 se lanseaza modelul REVOLT 2003

   

   2003: RESTRUCTURARE

SUNN trece prin ceva dificultati iar actionarii sai sunt fortati sa falimenteze compania. Patrick Tanguy, un antreprenor din Toulouse, cumpara numele și încearcă un nou început. Din păcate, el nu va reuși în această provocare și va fi, de asemenea, forțat să falimenteze.

 

   2005: REINOIREA

Se lanseaza noua gama, care simbolizeaza renasterea marcii. Trei noi modele dedicate noilor discipline, Drac pentru Street / Dirt, cu cadru din oțel CRMO.
Acest an marchează revenirea radicală și sosirea lui Kern și Kern LT.

  

2007: anul lui KERN EXO si LT EVO

Kern Exo este ales MTB-ul anului și Kern LT este ales Evo Enduro al anului. Rezultatele echipei societății Sunn Rider contribuie, de asemenea pentru a urca marca printre liderii mondiali.

sunn kern enduro mtb biciclete

  

   2008: Aparitii noi

Apar modele noi. De remarcat modelele Tzar, Shamann, Kern and Modular. Distributia se face in colaborare cu LOOK.

   

   2013: Un nou impuls

Dupa o perioada de dificultati compania este preluata de catre MFC Manufacture Française du Cycle

  

   2014: Surpriza

biciclete_sunn_logo

09, Oct , 2014 la Roc d ‘Azur este prezentat noul concept SUNN

   

   2015: Este prezentata noua gama SUNN

  

   2016: SUNN urca din nou pe podium

biciclete_mtb_gravity_sunn

Echipele SUNN de BMX si Enduro ajung iarasi pe podium cu locul 2 in EWS ( enduro world series) ocupat de ISABEAU COURDURIER .

La masculin Thomas Lapeyre s-a clasat pe locul 14 si Kilian Bron pe 40. La finalul EWS echipa SUNN a ocupat locul 10, devansand echipe precum Cannondale, Specialized racing team, Santa Cruz x SRAM, Ghost, BMC si altele!

2017
Marca Sunn intra pe piata romaneasca prin Veloteca. Primele biciclete intrate in Romania fac parte din categoriile MTB XC, Enduro, All Mountain.