Cea mai mare gama de casti in stoc!
Call Center: 0213118269
Harta Magazin Veloteca
Magazin Biciclete Bucuresti Magazin Veloteca Bucuresti
Info
Call Center:
Service:
Program:
  • Luni: închis
  • Marți-Vineri: 10-18
  • Sâmbătă: 10-16
  • Duminică: închis
Adresa:
  • Soseaua Iancului 94, Sector 2, București, Cod poștal: 021727

Ghid Veloteca: dimensiuni si categorii anvelope

GHID esential anvelope: dimensiuni si coduri 

650B.comparatie_dimensiuni_roata_bicicleta_600x187

Simpla intelegere a informatiilor cheie pe care trebuie sa le știe despre dimensiunile rotii, jantei si pneurilor bicicletei proprii, tipurile si categoriile disponibile, poate fi extrem de frustranta pentru biciclisti. Cei mai multi oameni nu doresc să petreaca ore intregi incurcandu-se in tabelele pregatite de un guru precum Sheldon Brown, pline de tot felul de detalii arcane (ascunse). Ei doresc doar sa inteleaga ce inseamna notatiile ciudate de pe propriile lor componente sau afisate pe anumite piese online pe care poate doresc sa le achizitioneze. Cauta solutii de a afla ce optiuni sunt cele mai potrivite pentru nevoile lor (de exemplu, pentru un drum de 5 km spre munca, pe o vreme umeda, calare pe o bicicleta de naveta). Acest post va oferi un ghid simplu, incomplet totusi, pentru lucrurile esentiale despre care un biciclist curios trebuie sa le stie despre rotile pentru bicicleta de adulti, jante si anvelope.

Ce semnificatii au diferitele indicatii de marimi inscriptionate pe anvelope?

In zilele noastre, dimensiunile anvelopelor de biciclete sunt toate marcate în conformitate cu Standardul ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization  / Organizația Tehnica Europeană a Anvelopei și Jantei).

ISO 5775 este un standard international pentru etichetarea dimensiunilor pentru anvelope si jante de biciclete. Sistemul a fost initial dezvoltat de catre  Organizația Tehnica Europeană a Anvelopei și Jantei (ETRTO). A fost conceput pentru a face dimensionarea rotilor consistenta si clara.  El inlocuieste toate sistemele anterioare care interfereau fara o justificare clara. De exemplu, exista cel putin 6 definitii diferite pentru "26 inch" (doar pentru notarile americane), iar unele roti de "27 inch" au un diametru exterior mai mare decat cel de  "28 inch" (French "700C").
Cu toate acestea, marcajele vechi pentru dimensiunea pneurilor la standarde englez și francez, sunt încă folosite la fel de bine.
Veloteca incearca aici sa puna la dispozitia ta un ghid esential pentru intelegerea si alegerea dimensiunilor potrivite de anvelope, pentru orice fel de bicicleta doresti sa utilizezi.

Specificația ETRTO  pentru o dimensiune 37-622, indică lățimea de 37mm cu diametrul interior al anvelopei 622mm. Această dimensiune este clară și permite o clasificare precisă a mărimii jantei.
Marcajul inch (de exemplu 28 x 1,40) prevede diametrul aproximativ exterior (28 inch) și lățimea anvelopei (1,40 inch).
O altă marcare ‚inch’ este de 28 x 1 5/8 x 1 3/8 (aproximativ, diametru exterior x înălțime x lățime anvelopei pneului); este de asemenea comun.

Exemplu:

 

ETRTO

Inch

Francez

Indicatorul de mărime

37-622

28 x 1.40"
28 x 1 5/8 x 1 3/8"

700x35c

Diam. exterior

-

Aprox. 28"

Aprox. 700mm

Diam. interior

622 mm

-

-

Lăţimea anvelopei în secţiune

Approx. 37 mm

Aprox. 1.40"
Aprox. 1 3/8"

Aprox. 35 mm

Înălţimea anvelopei în secţiune

 

Approx. 1 5/8"

-

 

 
Destul de ciudat, anvelopele cu un diametru interior de 630mm sunt clasificate ca fiind de 27 inch!
Aceste clasificări provin din perioada frânelor care actionau direct pe anvelope. În acele zile, diametrul exact exterior al anvelopei era definit de frână. În funcție de lățimea anvelopei, diferite standarde pentru diametrul interior au fost aplicate.

Dimensiunile inch sunt utilizate pe scară largă atât in lumea sportului MTB cat si in țările vorbitoare de limba engleză. Prin urmare, se continua utilizarea acestor specificații pentru toate anvelopele. Dar numai în formă zecimală, de exemplu 26 x 2.25. Experiența ne spune că în prezent, foarte puțini utilizatori sunt familiarizați cu dimensiunile clasice fracționare in ‚inch’, cum ar fi 28 x 1 5/8 x 1 3/8.


DIAMETRE EXTERIOARE

26"
Din pacate, dimensiunile exprimate in ‚inch’ nu sunt exacte, fiind lipsite deseori de precizie. De exemplu, diametrele de 559 mm (MTB), 571 mm (Triathlon) și 590 mm (Touring) sunt toate clasificate ca fiind de 26 inch
 

roata 26 inch

28"
Este dimensiunea uzuala pentru bicicletele urbane, de oras sau de trekking / touring. Se refera la diametrul exterior, pentru anvelope mai inguste.
Deoarece aceasta codificare permite, anvelopele cu diametre 622mm și 635mm sunt ambele clasificate ca fiind de 28 inch.

dimensionare roata 26 inch

29" inch / 29er
In momentul în care dimensiunea pneurilor ‚MTB de 29 inch a fost introdusa în urmă cu câțiva ani, a avut același diametru interior de 622 mm, cunoscut sub numele de 28 inch in Europa. Diferenta este data de faptul ca un balon / o anvelopa cu latimea mai mare se va umfla mai mult si va avea o inaltime mai mare a sectiunii anvelopei, de unde rezulta si un diametru exterior mai mare al anvelopei / rotii.

27,5"
Cea mai recentă dimensiune de anvelope este de 27,5 inch. Această dimensiune de anvelopa este favorizata pentru bicicletele de teren prea mici pentru dimensiunile prea mari ale jantei de 29 inch, pentru a putea beneficia totusi de avantajele unor diametre mai mari. Acesta este cazul, de exemplu, la bicicletele cu o suspensie foarte lungă sau dimensiuni de cadre foarte mici. Anvelopele de 27,5 inch au un diametru interior de 584 mm și sunt identice cu vechiul marcaj francez cu dimensiune 650B.

A la francaise
Marcajele de mărime franceze (de exemplu, 700 x 35C), furnizeaza diametrul pneului exterior aproximativ (700 mm) și lățimea (35 mm). Litera de la sfarsit indică diametrul interior al anvelopei.
În acest caz, C reprezintă 622 mm. Dar, marcajele cu dimensiuni franceze nu sunt folosite pentru dimensiunile tuturor pneurilor, astfel încât, de exemplu, nu este utilizat pentru dimensiunile MTB!


 

 

ETRTO

Inch

Francez

Indicatorul de mărime

37-622

28 x 1.40"
28 x 1 5/8 x 1 3/8"

700x35c

Diam. exterior

-

Aprox. 28"

Aprox. 700mm

Diam. interior

622 mm

-

-

Lăţimea anvelopei în secţiune

Approx. 37 mm

Aprox. 1.40"
Aprox. 1 3/8"

Aprox. 35 mm

Înălţimea anvelopei în secţiune

 

Approx. 1 5/8"

-
Surse: Wikipedia; bicycledesigner.com; bikerumor.com; schwalbetires.com, betterbybicycle.com, sheldonbrown.com