Cea mai mare gama de casti in stoc!
Call Center: 0213118269
Harta Magazin Veloteca
Magazin Biciclete Bucuresti Magazin Veloteca Bucuresti
Info
Call Center:
Service:
Program:
  • Luni: închis
  • Marți-Vineri: 10-18
  • Sâmbătă: 10-16
  • Duminică: închis
Adresa:
  • Soseaua Iancului 94, Sector 2, București, Cod poștal: 021727

Pedale de bicicleta: categorii si descrieri

Pedale


Pedala este partea componentă a bicicletei pe care biciclistul se sprijină şi apasă cu talpa piciorului pentru a face bicicleta să avanseze.  Ea asigură conexiunea dintre talpa (pantoful) biciclistului şi manivela braţului pedalier  care va pune în mişcare butucul pedalier amplasat la baza cadrului. Pedala este formată dintr-un ax înfiletat la unul dintre capete în braţul pedalier şi la celălalt capăt într-o platformă pe care se sprijină pantoful. Axul permite libera rotaţie a pedalei printr-un sistem de rulmenţi.

Cu multă vreme înainte pedala era ataşată de manivela braţului pedalier care era conectată direct la roata tractoare (de obicei cea din faţă). În zilele noastre, roata tractoare este cea din spate, angrenajul pedalier este montat la mijloc sub cadru, şi transmisia este asigurată prin intermediul unui lanţ.

 pedale_bicicleta

Pedalele convenţionale
(clasice sau pedale cu platformă)
Sunt pedale cu platformă plată, suficient de largă pentru “acomodarea” unei suprafeţe mari de talpă, oferind contact generos pentru sprijin.

Modelul este folosit în marea majoritate de bicicliştii amatori, mai ales în scopuri utilitare sau de agrement, indiferent că se deplasează pe asfalt, macadam sau potecă de pământ.

Sunt confecţionate din plastic, aluminiu sau oţel cu inserţii de cauciuc, din aliaje şi materiale ieftine sau scumpe, depinde de producător şi de marcă.
Din punct de vedere constructiv, ele nu asigură contact permanent, fix, cu talpa pantofului.

pedale platforma clasice  pedale bicicleta platforma

 

Pedale biciclete BMX
Bicicliştii din lumea BMX folosesc de obicei pedale cu platformă mare, dotată însă cu mici „pini” care aderă mai bine la talpa pantofului şi asigură contact mai bun. Dimensiunea axului pedalei pentru BMX diferă de cea a pedalelor de şosea sau de munte. Materialele de fabricaţie pentru pedale biciclete BMX trebuie să fie mai bune în general, deoarece e mare nevoie de rezistenţă la şocuri.

 pedale bmx   pedale bicicleta bmx

 

Pedale bicicleta, cu prindere
(pedale SPD, pedale cu plăcuţe, pedale clipless,
Clip-In, pedale clic-clac...)
Cel mai popular termen este SPD, care este numele sistemului de pedale produs de Shimano.
Principiul de funcţionare al acestor pedale este simplu. Ele se ataşează de o „placuţă” fixată de talpa pantofului.
Termenul de „plăcuţe spd” este cel mai cunoscut chiar dacă SPD-urile nu au forma unei placuţe propriu-zise.
În pozele alăturate se poate observa cum arată acest sistem. Ciclistul fixează această plăcuţă în mecanismul pedalei, cu o mişcare spre interior şi cu o apăsare în pedală plăcuţa se fixează şi scoate un sunet specific, metalic.
Pentru a scoate plăcuţa din pedală ciclistul face o mişcare laterală, spre exterior, cu călcâiul şi în acest mod eliberează plăcuţa din mecanism.
O să auziţi oameni care îi spun acestui sistem „clip-less”.

Pedalele cu prindere au şi dezavantaje.... La început o să aveţi o senzaţie ciudată deoarece o să fiţi pur şi simplu ataşaţi de bicicletă.

Până o să căpătaţi experienţă vor fi momente în care pur şi simplu nu reuşiţi să scoateţi piciorul din mecanismul de prindere al pedalei şi o să vă treziţi pe jos cu bicicleta încă ataşată de voi.
Problema poate să pară mai complicată decât este de fapt. Sistemul este folosit de milioane de oameni şi nu cred că o să vă ia mai mult de câteva zile ca să vă obiţnuiţi cu acest tip de pedale. În timp o să faceţi mişcarea din instinct, nici nu o să vă mai gândiţi la ea.

O problemă serioasă este aceea că la sistemul Clip-In piciorul este blocat într-o poziţie fixă.
Dacă placuţa nu este fixată corect, piciorul o să stea în poziţie greşită pe pedala şi forţele care se vor transmite prin genunchi vor avea o traiectorie greşită. Această greşeală poate crea probleme foarte grave.
Recomandarea noastră este să verificaţi foarte atent poziţia piciorului şi să fixaţi plăcuţele perfect. O să vă ia mai mult timp dar merită. Dacă deja aveţi probleme cu genunchii încercaţi să cumpăraţi plăcute cu mecanism „floating”. Acestea sunt nişte plăcuţe care permit un mic ”joc” în pedală şi vă permit să schimbaţi puţin poziţia piciorului.

 

Pedale biciclete Mountain Bike (MTB)

Există mai multe tipuri de pedale care se folosesc în MTB. Cicliştii care practica această ramura preferă pedalele cu un „clip-in” destul de mic. Printre pedalele populare la mtb putem enumera Shimano M520, M540 sau M959. Mai sunt ciclişti care preferă pedale Crank Brothers în stilul Egg Beater.

Mulţi ciclişti care practică XC folosesc pedalele specificate mai sus dar şi modelele Candy şi Mallet de la Crank Brothers. Acestea sunt în esenţa construite după sistemul clip-in dar au plastic în jur pentru a oferi o suprafată mai mare de contact cu talpa.
Aceste pedale sunt folositoare deoarece bicicliştii de cross-country (XC) scot destul de des piciorul din prinderea pedalei şi datorită suprafeţei mari reuşesc să îşi păstreze o pedalare relativ constantă şi să readuca piciorul în prindere mai uşor.

O parte dintre cei care preferă DH, Freeride sau Enduro folosesc pedale cu clip–in care au o suprafata mare (ex. pedale Crank Brothers Mallet).
O bună parte dintre ei preferă însă pedalele cu platformă plată pentru că au nevoie să se mişte rapid în cazul unor probleme (cazături, sărituri nereuşite).

 pedale bicicleta mtb platforma pedale  pedale bicicleta mtb prindere


Pedale biciclete cursiere

Majoritatea rutierilor de şosea folosesc pedale cu prindere. Totuşi, pedalele pentru biciclete de sosea (spd, clip-in) diferă de cele pentru MTB.
În acest domeniu cel mai cunoscut sistem este al producatorilor RITCHEY şi LOOK dar şi alţi producatori au scos pe piaţă propriile versiuni de pedale pentru ciclismul de şosea.

La pedalele pentru şosea plăcuţa este mult mai mare, cca 1/3 din lungimea pantofului. A fost nevoie de acest sistem pentru a dispersa forţa transmisă din picior în pedală.
Sunt concepute aşa deoarece la ciclismul de şosea se folosesc angrenaje mai mari decât la MTB şi forţele sunt mai mari.
Cel mai mare dezavantaj al acestui sistem este că nu se poate merge cu el pe lânga bicicletă (sau se poate merge, dar foarte greu).

 

pedale cursiere

Ratrape

Sistemul vechi de prindere a piciorului de pedală.
Este vorba de fapt de o pedală cu platforma plată de care sunt ataşate nişte curele (ratrape) care prind bombeul piciorului. O curea trece peste picior şi permite strângerea şi fixarea acestuia în pedală.

ratrape pedale 

 

Flotor / Flotaţie
Este mărimea (amplitudinea) liberei mișcări laterale pe care picioarele tale o au în pedalele SPD atunci când sunt fixate. Modificându-se dintr-o poziție aşezată cu talpa pe sol, într-o poziție ridicată proptită pe pedală, poziția axei piciorului se schimbă și ‘flotorul’ permite talpei şi piciorului să schimbe ușor poziția în spaţiu, mai ales pe orizontală. Biomecanica sugerează cel puțin 4 grade de rotire pentru a permite piciorului dvs. să se rotească în poziția sa optimă... Pedalele dotate cu mecanism ‘flotor’, permit această ‘flotaţie’ pentru a nu bloca rigid piciorul şi încheieturile, eliminând astfel riscul unor tensiuni artificiale în mişcare şi apariţia durerilor la încheieturi.

 pedale float


Pini demontabili
Atât pedalele plate, cu platformă, cât și cele fără clic-clac utilizează știfturi detașabile care pot fi introduse (și înlocuite dacă sunt deteriorate de loviturile de pietre) pentru a permite personalizarea suprafeţei aderente. Crampoanele cu prindere filetată sunt mai ușor de înlocuit, deoarece capetele sunt protejate. Pinii lungi, subțiri și ascuțiți adaugă dimensiuni masive de prindere, dar, de asemenea, taie uneori şi din talpa pantofului și vă pot zgâria dacă vă sare pantoful de pe pedală în mers... Crampoanele prea lungi pot provoca, prin greutatea lor, să se răsucească pedalele atunci când se ridică talpa - este o chestiune de echilibru.

pedale bicicleta mtb platforma

 

Rulmenţi şi bucşe

Unele pedale sunt dotate cu lagăre (rulmenți cu bile), iar altele sunt prevăzute cu bucşe (materiale cu frecare redusă care alunecă unul peste celălalt), iar multe au un lagăr principal la punctul de încărcare și niște bucşe pentru sprijin pe ax. Toate pedalele de ultimă generație pot fi întreținute de mecanicul local, iar multe dintre ele au un punct de unsoare pentru întreținere. Este important ca o pedală să fie bine sigilată și multe dintre ele să aibă oringuri pentru a evita murdăria.

 

Axul
Axul poate fi fabricat dintr-un număr de materiale diferite, dar în general, se utilizează oțel, crom-molibden sau titan. Otelul este cel mai ieftin si mai greu, in timp ce titanul este extrem de usor, dar si extrem de scump. Chromoly (oțel amestecat cu crom și molibden) oferă un echilibru între cost și performanță ușoară.

ax pedala bicicleta ax pedala bicicleta

 

Plăcuţa / Clema

Toate sistemele de pedale clic-clac dispun de o clemă (plăcuţă) de metal care se înșurubează în pantof pentru a asigura o conexiune fermă cu pedala. Multe mărci oferă diferite cleme (plăcuţe) pentru a oferi mai multă sau mai puțină rotaţie, iar pentru unele mărci, plăcuţele pot fi montate pe părțile opuse pentru a regla unghiul în care pantofii se desprind.

 

Tensiunea de eliberare

Unele sisteme de pedale precum Ritchey, Shimano și HT oferă o tensiune de eliberare reglabilă, permițându-vă să personalizați forța necesară pentru a elibera pantoful de pe pedală. O tensiune scăzută face ca începătorii să poată elibera foarte uşor, dar, pe măsură ce abilitățile se măresc, se poate creşte tensiunea (deoarece forțele de bruscare generate de bicicliştii agresivi pot avea ca rezultat eliberări neașteptate). Sistemele de pedale precum Crankbrothers și Mavic nu sunt reglabile.

Astfel, noile pedale Ritchey Paradigm sunt ușoare, nu prea se încarcă cu noroi, pot fi servisate uşor, au rulmenți buni și lucrează cu cleme / plăcuţe disponibile în mod obișnuit. Chiar dacă mecanismul de reținere / blocare nu blochează extrem de dur pantoful, performanța poate fi obţinută dacă este combinată cu un pantof adânc. Pentru cei care doresc să meargă pe greutate foarte mică, fără a opta pentru un design cu pedale absolut minimalist, Ritchey Pro Paradigm este cu siguranță un model demn de luat în considerare.

 pedale mtb spd